Sahte Para Nasıl Anlaşılır? Para Gerçek mi Sahte mi Nasıl Belli Olur?

sahte para nedir nasıl alaşılır
sahte para nedir, nasıl anlaşılır

Gün içerisinde gerçekleştirilen alışverişlerde birçok kişiyi tedirgin eden sahte para, dünyada para piyasasında birçok sıkıntıya sebep olmaktadır. Sahte para, ülkemizde de birçok kişinin en az bir kere karşılaştığı can sıkıcı durumlar arasında yer alıyor. Sahte para ile mücadele ederken vatandaşların katkısı da önemli bir unsurdur. Merkez Bankası tarafından hazırlanan kitapçıkta sahte paraya karşı güvenlik önlemleri ve sahte paranın nasıl anlaşılacağına dair bilgiler ve örnekler yer alıyor. Peki sahte para nasıl anlaşılır, sahte para ile karşılaşıldığında ne yapılmalı?

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde 50 TL, 100 TL ve 200 TL gibi yüksek değerli banknotlarda sıklıkla sahte para sorunu ile karşılaşılmaktadır. Alışveriş esnasında elinize geçen banknotun sahte olup olmadığını anlamanız için 12 güvenlik özelliği bulunuyor. Bu güvenlik önlemleri ve anlamlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Holografik Şerit Folyo: Her banknot, tasarımına uygun çeşitli motiflerden oluşmaktadır. Banknota farklı açılardan baktığınızda bu motifleri, renkli ve parlak yansımalar şeklinde görürsünüz. Dikdörtgen biçimin içinde yer alan ‘TL’ harfleri kupür olarak görünür.
  • Emniyet Şeridi: Emniyet şeridi, banknotlara gömülü bir biçimdedir. Banknotun üzerinde miktarı ile TL harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülen şey, banknotun emniyet şerididir.
  • Gizli Görüntü: 50 TL’lik banknot üzerinden örnek vermek gerekirse; banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesinde yer alan yedigen şeklin içerisinde 50 sayısı görülür.
  • Filigran: Banknotun ön kısmında bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür halinde görünen 50 sayısından oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda filigran her iki yüzden de görülür.
  • Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda, sol üst kısımda bulunan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini meydana getirir.
  • Kabartma Baskı: Kabartma baskılar, banknotun ön yüzünde ve çeşitli alanlarda bulunur. Banknota dokunduğunuzda baskıları hissedebilirsiniz.
  • Görme Engellilere Yönelik Özellik: Banknotların ön kısmında, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak hazırlanan, parmakla dokunulduğunda hissedilebilen noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar, görme engelli bireylerin banknotun miktarını öğrenmesine imkân sağlıyor.
  • Mikro Yazılar: Banknotların ön kısmında ay- yıldız motifinin içindeki miktar ibaresi ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarında TCMB mikro yazılı ibaresini görebilirsiniz.
  • Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında miktarına göre renk değiştiren şeritler bulunur. Şeridin üzerinde banknotun miktarı ve TL harfleri bulunur.
  • Boyut Farkı: Banknotların uzun kenarında 6 mm, kısa kenarında ise 4 mm fark bulunmaktadır.
  • Renklendirilmiş Banknot Kâğıdı: Her kupürün hakim renginin açık bir tonu kağıt rengi olarak kullanılmaktadır. Banknotların renklendirilme işlemi, söz konusu banknotun miktarına göre yapılır.
  • Ultraviyole Özellikler: Banknotta bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler, UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapar. Banknotların üretiminde kullanılan floresan renkli mürekkep, renkli parlamalara sebep olur. Banknot kâğıdı, UV ışık altında parlama yapmaz.

Türk Lirası ile ilgili dikkat edilmesi gereken detaylar bu şekilde. Döviz birimlerini ise ayırt etmek çok daha zor oluyor. Bu nedenle güvenilir döviz büroları ve bankalardan döviz işlemleri yapmanız faydalı olacaktır.

Sahte Para ile Karşılaşıldığında Ne Yapılmalı?

Sahte paraların yaygınlaşması sonucunda herkes, sahte para sorunu ile karşılaşabilmektedir. Bu sebeple ‘sahte para ile karşılaşıldığında ne yapılmalı’ sorusunu sizler için araştırdık.

  • İlk olarak banknotlarda bulunan güvenlik özelliklerini kontrol etmelisiniz.
  • Sahte olduğundan şüphelendiğiniz parayı, gerçek banknotlar ile karşılaştırabilirsiniz.
  • Aldığınız banknotun üzerinde yazı, çizik, delinme gibi şeyler bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Kontrolleriniz sonucunda elinizdeki banknotun sahte para olduğu sonucuna ulaştıysanız nereden veya kimden aldığınıza dair bilgilerle birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılıklarına ya da kolluk kuvvetlerine teslim edebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*