Milyonlarca yatırımcının aklında aynı soru var. Bu borsa neden düşüyor? Borsadaki düşüş ne zaman son bulur? Hisseler ne zaman yükselişe geçer? İşte tüm bu soruların cevapları ve son dönemde Borsa İstanbul’da yaşanan ilginç fiyatlamalar hakkında önemli detayları bu makalemiz içerisinde bulabilirsiniz.
BORSA NEDEN DÜŞÜYOR?
Normal şartlarda borsayı düşüren ve yükselten faktörleri biliyoruz. Bu bilgilerimize dayanarak borsanın baskılanmasına neden olan bazı etkenler var. Nedir bunlar derseniz, elbette ki ilk akla gelen faiz politikası oluyor. Yani TCMB’nin faiz artırımlarına devam etmesi nedeniyle borsa bir miktar cazibesini yitirmeye başlamış durumdaydı. Bu nedenle 8,200 puan üzerinden bir satışla karşılaşma ihtimalimiz oldukça yüksekti. Ancak yaşanılan düşüşün sadece faiz artırımlarının yansıyan düşüşü olmadığı aşikar. Çünkü faiz artırımları ile düşmesi gereken hisselerde bir düşüş baskısı oluşmazken, yan tahtalar da çok sert satışlar yaşandı.
7,300 puan seviyesine kadar gevşeyen BİST100 tarafında bazı hisselerde düşüşler yıllık %70’in üzerine yükseldi. Bunlara örnek vermek gerekirse cante, imasm gibi hisse senetleri örnek verilebilir. Bu hisselerin düşüşlerinde patronlarının da etkisi büyük oldu. Bu nedene yatırımcıların hem şirket patronlarına hem de bunlara hem de bunlara karşı ses çıkarmayan SPK yetkililerine öfkesi büyük.
Borsada son dönemde yaşanan düşüşte pay oynayan detaylardan bir tanesi de GUBRF hisse senedinde yaşananlar. Aylar önce bedelsiz başvurusu yapan Gübre Fabrikaları’nın bu başvurusu SPK tarafından reddedildi. Ancak SPK bunu bültende yayınlamak yerine, şirket bu bilgiyi kapta paylaştı. Tabii öncesinde VİOP tarafında alınan pozisyonlarla binlerce yatırımcı mağdur edilmiş oldu. Günlerdir taban serisini bozamayan hissenin borsadaki düşüşte büyük pay sahibi olduğu düşünülüyor. Öyle ki GUBRF hisse senedinde tabanın kalkması durumunda borsanın da yukarı döneceğine inananların sayısı epey bir yüksek.
BORSADA DÜŞÜŞ NEREYE KADAR DEVAM EDER?
Hisse senedi piyasasında yaşanan düşüşlerin nereye kadar süreceği merak konusu. Bu konuda net cevap verebilmek oldukça zor. Ancak hem teknik anlamda hem de psikolojik anlamda destek seviyelerine yakınız. Buna karşın likiditenin azlığı borsanın özellikle de yan tahtaların aşırı düşüşündeki temel nedenlerden biri olarak görünüyor. Yılbaşı olması nedeniyle yatırımcıların bir kısmı tatilde, bir kısım yatırımcısının ise VİOP tarafında terste kaldığı ifade ediliyor. Bu nedenle spot piyasada işlem hacmi oldukça düşük kalıyor. Dolayısıyla bir yükseliş yaşanacaksa bu yükseliş Varlık Fonu alımları ile olabilir. Yılbaşından sonra ise piyasada likiditenin bir miktar daha bollaşmasını bekliyoruz. Noel tatilinden dönen yabancı yatırımcıların da ucuz fiyatlardan hisse alma isteğiyle borsa tarafında yükselişin başlayacağını öngörüyoruz.
Borsada düşüşün nerede duracağını net olarak tahmin etmek güç olsa da, aşağıda maksimum 6,700 puana kadar bir gerileme alanı gördüğümüzü ifade edelim.6,700-7,100 puan aralığından yukarı sıçrama yapmasını öngördüğümüz borsada bu dönemde hisse seçimlerinin önemi ortaya çıkacaktır.
BORSADA BAZI HİSSELERİN ZİRVELERİNE UZAKLIK SEVİYELERİ
Hisse senetlerinde ciddi bir volatilite var. Bu volatilite son günlerde genellikle aşağı yönlü çalışıyor. Öyle ki onlarca hisse senedi bir kaç gündür devamlı olarak %3’ün üzerinde değer kaybı ile günü kapatıyor. Bazı hisseler var ki yatırımcının canını fena halde yakıyor. İşte bazı hisselerin rekor seviyelerine uzaklıkları;
Hisse Adı
Zirve Rakamı
Anlık Fiyat
Dip Seviye
IMASM
75,04
12
11,81
CANTE
60,95
16,03
15,83
PAMEL
413,70
108,50
107,40
HEKTS
44,18
20
19,86
Bir yanıt bırakın