Avukatlık gerçekleştirilmesi için hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra 2 yıllık stajını tamamlayan her meslek elemanı bulunduğu kentte baro kurumuna kayıt gerçekleştirerek mesleğini icra edebilir. Avukatlar, mesleklerini icra ettikleri dönemlerde belirli bir ücret tarifesi ile birlikte gerçekleştirdikleri her hizmet karşılığında ücret talebinde bulunabilirler. Bu ücret tarifesi Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından belirli bir tebliğ ile yayınlanır ve her yıl güncellenen bir şekilde avukatlara sunulur.
Mahkemelerde hukuki yardım, uyuşmazlığın çözülmesi ve savunma gibi işlemler sonrasında talep edilmesi gereken avukatlık ücreti için belirli kurallar yer alır. Dava, iş ve işlemler karşılığında talep edilen bu ücretler için ücretin tümünü hak etme konusunda takibi kabul eden avukatlar ve işlemleri yürüten avukatlar ücretin tamamını hak edecektir.
Avukatlık ülkemizde en saygın mesleklerden biridir. Kazanması ve okuması da diğer bölümlere nazaran daha zor olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle avukatlık mesleğini icra etmek isteyen kişiler çevreleri tarafından saygınlık görmek isterler bu da gayet doğaldır. Avukat maaşları üzerinde son dönemlerde ciddi düzenlemeler yapılmıştır. Avukatlık asgari ücret tarifelerinde de avukatlar lehine gelişmeler yaşanmıştır. Hizmet yılı 25 ve üzeri olan avukatlar ülkemizde 2019 yılı itibari ile 5,516 tl maaş almaktadırlar. Tabi bu durum devlet kademeleri için geçerlidir.
[irp posts=”735″ name=”Milletvekili Maaşları 2019″]
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2019
Türkiye Barolar Birliği avukatlık asgari ücret tarifesi için 2019 yılı kapsamında açıklanan rakamlar geçen yıla göre değişen miktarlar oluşturmaktadır. Bu rakamlara bağlı olarak dava ve takiplerin dışında hukuki yardım için ödenecek ücretler ve iş takibi konusunda hukuki yardım için ödenecek ücretler birbirinden ayrılmaktadır. Ayrıca sözleşmeli avukatlık için ödenecek ücretler ile yargıda yapılacak hizmetler için ödenecek ücretler birbirlerinden ayrılmaktadır.
Temel noktalar göz önünde bulundurulduğunda, 2019 yılı için büroda sözlü danışmanlık ücreti 375 TL saatlik ücret olarak belirlenmiştir. Çağrı üzerine başvuru ile danışmanlık verilmesinde ise 750 TL ücret belirlenmiştir. Avukatların dilekçe hazırlaması 550 TL şeklinde belirlenmiştir. Tüzük hazırlaması 2187 TL gibi bir ücret gösterirken, Türk vatandaşlığına kabul için 4062 TL ücret talep edilmektedir.
AİHM davalarının takibinde 27 bin 160 TL, miras sözleşmesi 9 bin 110 TL, tapu iptal davası 10 bin 520 TL, izaleyi şüyu davaları 6 bin TL gibi rakamlar göstermektedir. Boşanma davalarında 7 bin 980 TL, nafaka davası için 5 bin 100 TL asgari ücret talebi bulunmaktadır. Bu rakamların hepsi en düşük rakamlar olmakla birlikte avukatlar istedikleri noktada çok daha yüksek ücretler talep etme hakkına sahiptir.
Yayınlanmış olan tebliğe bağlı bir şekilde avukatlar hukuk hizmetlerinde danışmanlık hizmetlerini ve dava takip hizmetlerini gerçekleştirirken, bu ücretleri baz alarak en düşük rakamlar kapsamında veya daha üstünde hizmet verebilirler. Yine bir şirket avukatlığı için 2000 TL üzerinde ücret alınması, duruşmalı bir yargı takibinde 750 TL ücret alınması, icra dairesi takip için 450 TL, Ağır Ceza Mahkemesi dava takibi için 5 bin 450 TL ve İdare Mahkemesi hizmetleri için duruşmalı davalarda 2 bin 75 TL asgari ücret bulunmaktadır.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Yeterli Midir?
Avukatlar, baroya kayıtlı olarak gerçekleştirdikleri hizmetlerinde sadece kişisel işlemlerini değil CMK adı verilen sistem ve adli yardım adı verilen sistem üzerinden de zorunlu hizmetleri yerine getirmektedir. Bu hizmetler için de belirli bir ücret ile çalışma gösterdikleri için şahsi olarak talep ettikleri ve kendilerine gelen ve kabul ettikleri davalardan aldıkları ücretler ile gayet yeterli bir kazanç elde edebilirler. Türkiye koşullarında avukatlık mesleği ile elde edilen gelir birçok farklı mesleğe göre elde edilen gelirden gayet yüksek bir noktada bulunmaktadır.Bu nedenle avukatlık asgari ücret tarifesi avukatlar için şu dönemde gayet yeterli olmaktadır diye düşünüyoruz.
Bir yanıt bırakın