Altın Yatırımı Nasıl Yapılır? Altın Nereden Alınır? Güncel Bilgiler 2021

altın yatırımı nasıl yapılır
altın yatırımı nasıl yapılır, nelere dikkat edilmeli

Altın her zaman yatırımlar açısından en popüler ve en değerli emtialardan biri olmuştur ve gelecekte de devam edecektir.  Her zaman güncel bir konu, koronavirüs nedeniyle bu çok zor dönemi yaşarken bile altın hakkında konuşacak çok şey var.  Bu yazımızda altın yatırımı nasıl yapılır, nereden altın alınır gibi soruların cevaplarını detayı bir şekilde vereceğiz.

Yatırım için altın farklı şekillerde olabilir. Altına yatırım yapmanın en geleneksel yolu külçe altın satın almaktır. Kanada, İsviçre ve Avusturya gibi bazı ülkelerde, bankacılık kurumlarından altın külçeleri satın almak mümkündür. Fiziksel altına yatırım yapmanın bir başka yolu da altın satın almaktır. Ancak fiziksel olarak altını tutmak ve saklamak sizi kolayca anlaşılabilir risklere maruz bırakır. Bu nedenle, altın ETF satın alarak, elde tutma ve muhafaza etme zahmetine girmeden altına yatırım yapmak mümkündür. Bu durumda endeks, düzenlenmiş piyasalardaki altın eğilimini tekrarlıyor.

Fiziksel altın bulundurmak sizin için cazip bi seçenek değilse ;  başka bir alternatif, sarı metale bağlı şirketlerin hisselerine yatırım yapmaktır. Altının fiyatı yükselirse madencilik şirketlerinin karları da artacak ve buna karşılık hisselerinin fiyatı artacaktır.

Altına yatırım yapmak, zaman içinde fiyatının artması veya düşmesi üzerine bahis yapmak anlamına gelir. Aşağıdaki örneklerde altın alımından bahsedeceğiz, bu yüzden bahsin altın fiyatında bir artış olduğu durumu örnek olarak alacağız.

Fiziksel Olarak Altın Satın Almak

İki yatırım biçiminde de altın satın almak ve ona fiziksel olarak sahip olmak anlamına gelir: Bu madeni para ve külçedir. Her iki durumda da saf altından veya 999.9 binde biri ile altından bahsediyoruz.

Külçeler saf altındır ve birkaç gram bile olsa farklı boyutları vardır. Madeni paralara veya altın külçelerine yapılan yatırım, aslında birkaç yüz avro için bile tüm bütçelerin erişimine açıktır ve mali piyasaların eğiliminin ve maliyetlerinin ötesindedir, ancak açık bir şekilde elde tutmayla ilgili maliyetleri ve riskleri vardır. .

ETC’ler veya ETF’ler ile altına yatırım yapmak

ETF’ler (Borsa Yatırım Fonları) ve ETC’ler (Borsada İşlem Gören Emtialar), bir kıyas ölçütünün veya bir referansın performansını kopyalayan pasif olarak yönetilen finansal araçlardır.Yatırımcılar, ETF’leri satın alarak, temel fiziksel varlığa sahiplermiş gibi finans piyasasında faaliyet gösterebilirler.

Altına finansal araçlarla yatırım yapmak, fiziksel miktarlara sahip olmanıza gerek kalmadan kendinizi altın fiyatının eğilimine maruz bırakmak anlamına gelir. Bu, finansal piyasaların kanunlarına ve maliyetlerine tabi kalan en uygun ve aynı zamanda en riskli çözümdür. Öte yandan, fiziksel altın satın alarak altına yatırım yapmak, kişisel olarak altının en yaygın yatırım biçimlerinde, yani madeni para veya külçe olarak ele geçirilmesi anlamına gelir.

Altın Yatırımına Dair Genel Bilgiler

Yüzyıllardır hükmünü süren altın hakkında en değerli metal nedir şeklinde bir analize gerek yok sanırız.  Fiat para birimi sisteminin ortaya çıkmasından önce, dünya para birimleri doğrudan veya dolaylı olarak altına bağlıydı.

Dünyanın dört bir yanındaki insanların büyük çoğunluğu, altın ve gümüşün enflasyona karşı bir önlem olduğunu düşünüyor.. Şimdiye kadar, bu amaçla en çok kullanılan iki değerli metal altın ve gümüştür.Genel olarak altın, zenginliği depolamak için ideal metal olarak kabul edilir.

Altın Yatırımı Yapma Yolları

Eski uygarlıklardan modern çağa kadar, altın dünyanın tercih ettiği para birimlerinden biri olmuştur. Bugün yatırımcılar, esas olarak siyasi huzursuzluk ve enflasyona karşı bir önlem olarak altın satın alıyor. Buna ek olarak, birçok üst düzey yatırım danışmanı, genel portföy riskini azaltmak için altın dahil emtialarda portföy tahsisi önermektedir.

Külçe (yani altın külçeleri), yatırım fonları, vadeli işlemler, madencilik şirketleri ve mücevherler dahil olmak üzere altına yatırım yapma fırsatlarının çoğunu ele alacağız. Birkaç istisna dışında, yalnızca külçe, vadeli işlemler ve bir avuç özel fon, altına doğrudan yatırım fırsatı sağlar. Diğer yatırımlar, değerlerinin bir kısmını diğer kaynaklardan alır.

Kuyumculardan Alınanları Yastık Altına Saklamak

Kuyumcular ve döviz büroları aracılığı ile satın alabileceğiniz altın bazen süs esyası olarak bazende yatırım amaçlı kullanılabilmektedir.  Ülkemizde genetik yatkınlık ve garanticilik psikolojilei ile altına fiziksel olarak sahip olmak ve yastık altı dediğimiz şekilde saklamak mümkündür. Uzun vadede elinde tutarak yani aslında varlığını unutacak kadar alıp köşeye konulan altın ihtiyaç halinde kullanılabilmektedir. 

Özellikle yaş gurubu 50’den büyük olan yatırımcı hala bu sistemi tercih edebilmektedir.  Teknoloji olarak alım satım yağabileceği internet sistemlerini tercih etmek yerine fiziksel olarak altını satın almayı tercih etmektedir. 

Aslında uzun vadede elinizde tutamayacağınız altını fiziksel olarak almanız zarar verir. Çünkü alım-satım işlemleri kuyumcu vasıtası ile olduğundan işçilik masrafı kesintiye yol açar ve kazancınız bölünmüş olur.

Kuyumculardan alarak bu sistemi sürdürmek istiyorsanız mutlaka bildiğiniz bir kuyumcuya gidin. Sertifika kontrolü yapın. Çeyrek, tam,cumhuriyet, Reşat veya ata lira gibi seçenekleri değerlendirirken 24 ayar külçe altın seçeneklerini de göz ardı etmeyin.  İşçiliği düşük bileziklerde yatırım amaçlı değerlendirilebilmektedir. 

Bankalar Aracılığıyla Yatırım Altın yatırımı nasıl yapılır

Altına yatırım yapmanın başlıca avantajları şunlardır:

  • Altın için güçlü küresel piyasa talebi var,
  • Altın, finansal piyasa riskleri için ideal bir korumadır,
  • Altın enflasyonu dengeleyen çeşitlendirme,
  • Altın oldukça likit bir varlıktır,

Altına yatırım yapmanın başlıca dezavantajları şunlardır:

  • Altının getirisi kısa vadede yok gibi görünüyor,
  • Büyük miktarlarda külçe, bazı depolama ücretlerine neden olabilir,
  • Altın ETF’ler aracılık ücretlerine tabi olabilir (hisseler gibi),
  • Altın kısa vadede dalgalı olabilir (yine hisseler gibi),
  • İnternet Üzerinden Yatırım Altın yatırımı nasıl yapılır

İnternette yatırım yapmak için, yine, gerçek yani  fiziksel  dünyaya para yatırmakla aynı kurallar geçerlidir. Örneğin, “sanal dünyadan” aniden altının yağacağını umarak, sahip olduğunuz tek parayla yatırım yapamazsınız.  Öngörülemeyen masraflara karşı bir güvenlik yastığı oluşturduktan sonra yalnızca yedek para yatırabilirsiniz (ve tabii ki kendi paranızı – “bir arkadaştan” ödünç alınmamış veya kredi olarak alınmamış). Bir yatırım planı ve bir strateji hazırlamak akıllıca olandır.  Son olarak  her taraftan anında kârın vaat edildiği internete yatırım yapmak için özellikle hayati önem taşır, kurallara uyun: yatırımcı olmaya karar verirseniz, kafanızı sakin tutun ve duyguları serbestçe dizginlemeyin.

Girişimciler uzun süredir internet alanına hakim olmak için çalışıyorlar. Tabii ki, yeni yatırımcılar orada çok iyi paralar kazanabilirler. Ve pasif gelirden bahsediyoruz: yatırımdan sonraki belirli bir süre içinde, bir kişi “iş-kazanç” sürecine asgari miktarda zaman harcayarak basitçe para kazandığınızda; Her şey aslında  yatırıma yetkin bir yaklaşımla ilgilidir. Şunu anlamalısınız: Pasif kazancınızın gelecekte büyük olmasını istiyorsanız, bunu şu anda yapmak için her türlü çabayı göstermeniz gerekir.

Dahası, ilk başarılar, yani kar, birkaç aydan daha erken, hatta bir yıldan daha erken bir sürede toparlanmayacaktır. Aslında, sanal dünyaya yatırım yapmak, gerçek dünyayla aynı kurala tabidir: daha uzun süre yatırım yapıldığında, bunlardan elde edilen kâr daha yüksektir.

Ayrıca pek çok uzman, bilgisayar korsanlarına karşı güvenlik sistemlerini iyileştirmek için azami çaba ve para harcıyor olsa da bu saldırılar ne yazık ki gerçekleşiyor.

VİOP’ta Yatırım Altın yatırımı nasıl yapılır

Opsiyonların bir avantajı, fiziksel altın veya altın vadeli işlemleri satın almaktan daha az ön sermaye karşılığında altın pozisyonu elde etmek için altın opsiyonlarını kullanabilmenizdir

Altın fiyatları yükselse ya da düşse, hatta aynı kalsa da kar etmek için seçenekleri kullanabilirsiniz. Altın fiyatının artacağına inanıyor musunuz? Altın arama seçeneği satın alın. Bir alım opsiyonu, belirli bir süre için (vade sonu) belirli bir fiyattan altın satın alma hakkı verir, ancak bu zorunluluğu vermez. Altın satın alabileceğiniz fiyata kullanım fiyatı denir. Opsiyon süresi dolmadan önce altın fiyatı kullanım fiyatınızın üzerine çıkarsa, kar edersiniz. Altının fiyatı, vadesi dolduğunda kullanım fiyatınızın altındaysa, opsiyon için ödediğinizi kaybedersiniz.

Satım opsiyonları, belirli bir süre için belirli bir fiyattan (kullanım fiyatı) altın satma hakkını verir, ancak bu zorunluluğu vermez. Altının fiyatı kullanım fiyatının altına düşerse, kullanım fiyatı ile cari altın fiyatı arasındaki farktan (yaklaşık olarak) bir kar elde edersiniz. Vade bitiminde altın fiyatı kullanım fiyatınızın üzerindeyse, opsiyonunuz değersizdir ve opsiyon için ödediğiniz primi kaybedersiniz.

Altın opsiyonu satın almak için tüccarların, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ve diğerleri gibi hizmetler tarafından sağlanan vadeli işlem ve opsiyon alım satımına izin veren bir marj komisyonculuğu hesabına ihtiyaçları vardır. Tüm komisyoncular altın opsiyon piyasalarına doğrudan erişime izin vermez, opsiyon ticareti yaparken bile hisse senetleri ve ETF’lerdeki opsiyonlarla sınırlı olabilirsiniz (ancak bu seçeneği altın ETF’ler veya madencilik hisse senetleri üzerinde opsiyon ticareti yapmak için kullanabilirsiniz).

Altın opsiyonları ve vadeli işlemlerde alım satım sunup sunmadıklarını ve eğer öyleyse bu piyasalara erişmek için neyin gerekli olduğunu görmek için komisyoncunuza danışın. Alım ve satım işlemleri, tüccarlara sırasıyla altın yükselişlerinden veya düşüş trendlerinden kar etmenin daha az sermaye yoğun bir yolunu sağlar. Opsiyonun geçerliliğini yitirmesi durumunda, opsiyon için ödenen miktar (prim) kaybedilir; risk bu maliyetle sınırlıdır. Altın Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ticareti, opsiyonlara erişimi olan bir marj komisyonculuğu hesabı gerektirir.

Altın Borsasında Yatırım Altın yatırımı nasıl yapılır

Genel olarak, altına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar doğrudan üç seçeneğe sahiptir: emtia piyasasında, fiziki varlığı satın alabilir, altının fiyatını taklit eden karşılıklı veya borsada işlem gören bir fonun (ETF) hisselerini satın alabilir veya vadeli işlemler ve opsiyon ticareti yapabilirler. Örneğin, ortalama yatırımcılar altın para satın alırken, sofistike yatırımcılar altın vadeli işlemlerinde seçenekleri kullanarak stratejiler uygulayabilir.

Altına yatırım yapmanın birkaç yolu vardır: metalin kendisini satın almak, altın fonları satın almak veya altın seçenekleri satın almak diyebiliriz. Bireyler için külçe altın yatırımı, külçe veya madeni para şeklini alır.Madencilik şirketlerinin değerli metallerine veya hisse senetlerine yatırım yapan yatırım fonları ve borsa yatırım fonları, yatırım için daha likit ve düşük maliyetli bir yol sunar.Daha sofistike yatırımcılar, altın vadeli işlem veya vadeli işlem seçenekleri alıp satabilir.

Altın Madenciliği Hisse Senedi Alımı; Ellerinizi doğrudan herhangi bir altın alamıyorsanız, her zaman altın madenciliği hisse senetlerine bakabilirsiniz. Bununla birlikte, altın stoklarının külçe fiyatları ile uyum içinde hareket etmesi gerekmediğini unutmayın, çünkü madencilik şirketleri, bireysel işletme performanslarına ve sermayelerini nasıl kullandıklarına ve kar elde ettiklerine bağlı olarak başarılı veya başarısız olur. Satın aldığınız şirketler başarısız olursa, metale fiziksel olarak sahip olmanın güvenliğine sahip değilsiniz.

Bir portföy çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olarak altın satın alıyorsanız, ETF’ler gitmenin en iyi yoludur. Sistem çapında bir kriz durumunda koruma istiyorsanız, fiziksel metale sahip olmak istersiniz.

Borsada Altın Şirketi Hisselerine Yatırım

Altın hisse senetleri, altına odaklanan şirketlerin ve fonların hisse senetleri;  Sektör ağırlıklı olarak altın kazıp satan madencilik şirketlerinden oluşmaktadır. Ama aynı zamanda sektörde aracı olarak hareket eden altın akışı ve telif şirketlerini de içerir. Bu şirketler, madenin gelirinin bir yüzdesi veya gelecekteki üretimini sabit bir maliyetle satın alma hakkı karşılığında bir maden şirketine ön ücret öder. Son olarak, altın yatırımcıları fiziksel altın veya madencilik şirketlerinin hisselerini tutan altın odaklı borsa yatırım fonlarından (ETF) hisse satın alabilirler.

Bu kadar çok seçenek varken altın yatırımcılarının hangisini seçeceklerini bilmeleri zor olabilir. Sektörün en iyi seçeneklerine bir göz atın.

Fiziksel metal yerine altın hisse senedi almanın birçok faydası vardır. Ana cazibe, bu şirketlerin altın fiyatının tersine kaldıraç potansiyeli sunmasıdır. Fiyatlar yükseldiğinde bu şirketler altın üretimlerini artırabilir ve toplam satışlarını artırabilirler.

Ne yazık ki tüm altın stokları, değerli metalden daha iyi performans göstermeyi bırakın, altının fiyat performansına bile denk gelemiyor. Bu nedenle, yatırımcıların başarılı olma ihtimali en yüksek olan altın hisselerini seçmeleri gerekiyor.

Şirkette hangi kriterlere dikkat etmelisiniz;

  • Ons üretim miktarı,
  • Verimlilik süresi  en az 10 yıl olmalı,
  • Endüstri maliyet eğrisinin alt yarısında ons başına toplam nakit maliyetleri sunması,

Fiziksel altın tutmaya odaklanan bir altın ETF’ye sahip olmanın bazı dezavantajları vardır. En önemlisi, yatırımcının altın fiyatındaki artışın tersini, daha az ücretle sınırlıyor. Buna karşılık, altın madencileri, yayın yapan şirketler ve telif şirketleri, üretimi artırdıkça altının fiyatının tersine kaldıraçlı teklifler sunuyor ve bu şirketlerin çoğu yatırımcılarına temettü ödüyor.

Bununla birlikte, kabaca altın fiyatlarına uyan bir yatırım arayan yatırımcılar için bu ETF en iyi seçenektir.

Altın yatırımı nasıl yapılır Forex Piyasasında Yatırım

Forex bir altın ve döviz limanıdır. Döviz, genellikle ticaret, ticaret veya turizm için olmak üzere çeşitli nedenlerle bir para birimini başka bir para birimine değiştirme işlemidir. Ulusal merkez bankaları için  tarafından yayınlanan üç yıllık bir rapora göre, ortalama günlük forex işlem hacminde 5,1 trilyon dolardan fazlaydı.

  • Ulusal para birimlerini birbirine karşı takas etmek için FX veya forex  piyasası, küresel bir pazardır.
  • Ticaret ve finansın dünya çapındaki erişimine sahiptir. Forex piyasaları dünyadaki en büyük ve en likit varlık piyasasına sahiptir.
  • Para birimleri örneğin EUR / USD gibi, döviz kuru çiftleri olarak birbirlerine karşı ticaret yapılır.
  • Forex piyasaları spot (nakit) piyasaların yanı sıra vadeli işlemler, vadeli işlemler, opsiyonlar ve döviz takası sunan türev piyasalar olarak mevcuttur.
  • Forex piyasası, her gün 24 saat, haftada beş gün açıktır.  Avustralya’da her gün başlayıp New York’ta bitiyor. Ana merkezler nerelerdedir? Hong Kong, Singapur, Londra, Sidney, Tokyo, Frankfurt, Paris ve New York’tur.
  • Piyasa katılımcıları, diğer birçok nedenin yanı sıra, uluslararası para birimi ve faiz oranı riskine karşı korunmak, ve portföyleri çeşitlendirmek için forex’i kullanır.
  • Forex piyasaları dünyadaki günlük işlem hacmi açısından en büyüktür ve bu nedenle en fazla likiditeyi sunar.2 Bu, büyük para birimlerinden herhangi birinde bir saniyeden kısa bir süre içinde bir pozisyona girip çıkmayı kolaylaştırır.

Forex’te dikkat etmeniz gereken konular ise; Verimli bir şekilde para ticareti yapmak, ekonomik temellerin ve göstergelerin anlaşılmasını gerektirir. Bir forex yatırımcısı;  para değerlerini belirleyen temelleri kavramalıdır bunun içinde;  çeşitli ülkelerin ekonomileri ve bunların birbirine bağlılığı hakkında büyük bir resme sahip olması gerekir.

Forex piyasalarında yer alan bankalar, brokerlar ve bayiler yüksek miktarda kaldıraç sağlıyor ve bu avantajlıdır.  Lord Fx ‘in sunduğu avantajlar sebebiyle işlem yapmanız daha kolay olacaktır Ancak bu yatırımcıların az yatırım ile büyük pozisyonları kontrol edebilecekleri anlamına gelir. Forex kaldıraç avantajlarını biliyoruz ancak Aşırı miktarda kaldıraç, birçok bayinin beklenmedik bir şekilde iflas etmesine neden oldu.

Altın Yatırım Fonu ile Yatırım

Altın yatırım fonu diğer araçlar ile kıyaslandığında daha az riske sahiptir.  Uzman yöneticiler sayesinde belli bir ücret karşılığı  gerçekleştirilen işlemler olduğundan yani farklı kişiler tarafından yönetildiklerinden yatırımcılar üzerinde bir yükü yoktur. 

İşlem göre yer Borsa İstanbul’dur ve norsa’da işlem gören altın yada ona dayalı srmaye piyasasında fonların en az %80’i vardır. Kalan %20 ise ortaklı payları, kira sertifikaları ve katılma hesabı gibi kalemlerden meydana gelir.  Borsa İstanbul’da hisse senetleri ve altın yatırım fonuda aynı mantıkta işler.

Fonların getirilerinden yani kıymeyli metalin fiyatlarından etkilenmek yerine; ona dayalı menkul kıymetlerin getirilerine göre kazanç getirir. 

Varantlar ile Yatırım

Bir varant, bir opsiyona benzer olup, hamiline belirli bir fiyat, miktar ve gelecekteki bir zamanda dayanak bir menkul kıymeti satın alma hakkı verir, ancak bu yükümlülüğü vermez. Bu, bir şirket tarafından bir varantın çıkarılması seçeneğinden farklıdır, oysa opsiyon, Chicago Board Options Exchange (CBOE) gibi bir merkezi borsa tarafından sunulan bir araçtır.

Varantta temsil edilen menkul kıymet – genellikle hisse senedi – hisseleri elinde tutan bir karşı taraf yerine ihraç eden şirket tarafından sağlanır. Teminatın temel değerinin zamanla artması koşuluyla, bir teminat, hissedarın güvenini de artırabilir. Kısaca özetlemek gerekirse;

Varantlar şirketler tarafından çıkarılır ve sahibine belirli bir fiyattan bir menkul kıymet satın alma hakkı verir, ancak zorunluluğu vermez.

Şirketler genellikle yatırımcıları yeni menkul kıymeti satın almaya ikna etmek için hisse tekliflerinin bir parçası olarak varantları dahil eder.

Varantlar, temel hisse fiyatına kıyasla yüzde değişim hareketini abartma eğilimindedir.

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları ile Yatırım

2018 yılı itibarı ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ülkemizde  ihracı gerçekleştirilen araçlardandır. Altın gibi  kıymetli madene fiziki anlamda sahip olmak isteyen yada  yatırım yapmak isteyen kişiler tercih eder.  Aslında bir nevi devlet tahviline benzerler.  Aynı şekilde vadeli araçlardır ve yılda iki kez faiz ödemesi yapılır. 

Bu işlem şatlına dayalı kira sertifikaları üzerinden bi gayrimenkulün kira tutarına sahip oldukları haklara uygun şekilde paylara dağırma işlemi olarak ifade edilebilir.  Altını fiziki olarak alarak saklamaktan korkan kişilerce bu yatırım yöntemi değerlendirilebilir. 

Tahviller ve kira sertifikalarınızı  internet üzerinden satın alabilirsiniz.  Ve bu size vegileden muafiyet getirmektedir.  Ve üstelik yılda iki kez  %1,20 oranında faiz getirisinden yararlanabilirsiniz. .

Bu yatırım aracı ekonomiye ve yatırımcıya faydalı bir seçenektir.  Teşvik için vergi muafiyeti  vardır. Yatırım yaparken vade sonunu beklemenize gerek yoktur.  Tahvil ve kira sertifikalarınızı her ikisini de dilediğiniz zaman nakit ihtiyacınızı karşılaması için kullanabilirsiniz.

Vadenizbittiğinde fiziki anlamda altına sahip olmanız mümkündür.

Altına Dayalı Bireysel Emeklilik Fonları ile Yatırım

Hepimiz yaş aldığımızda geleceği ön göremediğimizden emeklilik için kaygılı olabiliyoruz. Bu yatırım aracı ise  aynı anda hem altına hem de emekliliğinize yatırım yapmanıza olanak sağlıyor. Fon sayesinde bu mümkündür. Bu emtiaya dayalı BES fonları ile; en az %80’i devamlı olarak altın ya da altına dayalı sermaye araçlarına yatırım yapmış olmaktasınız.  .

  • Düzenli kazanç sağlar.
  • Paranızı BES’e başvuru yaparak fonda değerlendirme seçeneğine sahipsiniz.  Anapara ve kazancınızı korumak adına sağlıklı bir sistemdir.
  • Bankaları araştırarak bu alanda hizmet veren seçenekleri değerlendirebilirsiniz. 

Altın Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Yatırımcılar uzun zamandır altına aşıktır ve metalin fiyatı son 50 yılda önemli ölçüde artmıştır.Çoğu emtia gibi, arz ve talep inanılmaz derecede önemlidir, ancak altın da ek değeri korur.Devlet kasaları ve merkez bankaları, metal için önemli bir talep kaynağı oluşturmaktadır.Özellikle büyük ETF’lerden gelen yatırım talebi, altın fiyatının altında yatan bir başka faktördür.Altın bazen ABD dolarının tersi yönde hareket eder çünkü metal dolar cinsindendir ve bu da onu enflasyona karşı bir önlem haline getirir. Altın tedariki, esas olarak 2016 yılından bu yana sabitlenen madencilik üretiminden kaynaklanmaktadır.

Merkez bankaları, kağıt para birimlerini ve altını rezerv olarak tutar. Merkez bankaları para rezervlerini çeşitlendirdikçe – biriktirdikleri kağıt para birimlerinden uzaklaşıp altına dönüştükçe altının fiyatı tipik olarak yükselir. Dünya ülkelerinin birçoğunun esas olarak altından oluşan rezervleri vardır.2

Aslında Bloomberg, ABD’nin 1971’de altın standardını terk etmesinden bu yana küresel merkez bankalarının en fazla altını satın aldığını bildirdi. En büyük alıcı Rusya oldu, onu Türkiye ve Kazakistan izliyor. Bloomberg’e göre hükümetler 2018’de toplam 651 ton altın satın aldı.

  • Amerikan Doları ile İlişkisi

Altının fiyatı genellikle ABD dolarının değeriyle ters orantılıdır, çünkü metal dolar cinsindendir.4 Diğer her şey eşit olduğunda, daha güçlü bir ABD doları altının fiyatını daha düşük ve daha kontrollü tutma eğilimindeyken, daha zayıf ABD dolarının artan talep yoluyla altın fiyatını yükseltmesi olasıdır. Çünkü dolar düştüğünde daha fazla altın satın alınabilir.

Sonuç olarak, altın genellikle enflasyona karşı bir önlem olarak görülüyor. Enflasyon, fiyatların yükseldiği zamandır ve aynı şekilde, doların değeri düştükçe fiyatlar yükselir. Enflasyon yükseldikçe, altın fiyatı da yükseliyor.

  • Açıklanan Makroekonomik Veriler

Ekonomik durgunluk zamanlarında görüldüğü gibi ekonomik belirsizlik dönemlerinde, kalıcı değeri nedeniyle daha fazla insan altına yatırım yapmaya yöneliyor. Altın, çalkantılı zamanlarda yatırımcılar için genellikle “güvenli liman” olarak kabul edilir. Tahvillerin, hisse senetlerinin ve gayrimenkulün beklenen veya fiili getirileri düştüğünde, altın yatırımına olan ilgi artarak fiyatını yükseltir. Altın, para biriminin devalüasyonu veya enflasyon gibi ekonomik olaylara karşı korunmak için bir koruma olarak kullanılabilir. Ayrıca altının siyasi istikrarsızlık dönemlerinde de koruma sağladığı görülüyor.

  • Ülkelerin Altın Rezervleri

Dünya çapında altın madenciliğindeki başlıca oyuncular arasında Çin, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Rusya ve Peru bulunmaktadır. Dünyanın altın üretimi, talebi karşılayan arzın bir başka örneği olan altın fiyatını etkiliyor. Altın madeni üretimi, 2010’da 2.500 iken 2018’de yaklaşık 3.260 tondu.

Bununla birlikte, on yıllık bir süre boyunca artışa rağmen, altın madenciliği üretimi 2016’dan bu yana önemli ölçüde değişmedi.10 Bunun nedenlerinden biri, “kolay altın” ın çoktan çıkarılmış olmasıdır; madenciler artık kaliteli altın rezervlerine erişmek için daha derine inmek zorunda. Altına erişimin daha zor olduğu gerçeği, ek sorunları ortaya çıkarır: madenciler ek tehlikelere maruz kalır ve çevresel etki artar. Kısacası, daha az altın almak daha pahalıya mal oluyor. Bunlar, altın madeni üretim maliyetlerini artırarak bazen daha yüksek altın fiyatlarına neden olur.

  • Küresel Ekonominin Durumu

Dünya Altın Konseyi’ne göre 2019’da mücevher, toplamda 4.400 tondan fazla olan altın talebinin yaklaşık yarısını oluşturuyordu.  Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, hacim olarak mücevher için büyük altın tüketicileridir. Talebin diğer bir % 7,5’i, stent gibi tıbbi cihazların ve GPS üniteleri gibi hassas elektronik cihazların imalatında kullanıldığı altının teknoloji ve endüstriyel kullanımlarına atfedilir.  Bu nedenle, altın fiyatları temel arz teorisinden etkilenebilir ve talep; Mücevher ve elektronik gibi tüketim mallarına olan talep arttıkça altının maliyeti de yükselebilir.

  • Arz ve Talep

Bugün, altına olan talep, merkez bankası rezervlerindeki altın miktarı, ABD dolarının değeri ve altını enflasyona ve kur devalüasyonuna karşı bir koruma olarak tutma arzusu, değerli metallerin fiyatını artırmaya yardımcı oluyor.

Altın Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Altının yatırım değerlerini tespit etmek için, son 45 yıldaki performansını hisse senedi ve tahvillere karşı kontrol ettiğimizde;Artık tesadüflere yer yoktur.  Piyasalar türbülansa uğradığında, yatırımcılar genellikle altın ve altınla ilgili yatırımlara yönelirler  altın madenciliği hisse senetleri ve yatırım fonları veya altınla ilgili işlerden oluşan borsa yatırım fonları veya altın borsası yatırım fonları gibi. Bu, diğer yatırımların değeri düşse bile altının fiyatının sabit kalacağı veya yükseleceği varsayımına dayanmaktadır.

Ününe rağmen altın, fiyat düşüşlerine karşı dayanıklı değildir. Altının fiyatı, on yıl öncesine kıyasla bugün neredeyse iki katına çıktı, ancak arada, fiyat büyük inişler ve çıkışlar gördü. Altın fiyatları 2011’de ons başına 1.900 doların üzerinde rekor bir yüksekliğe ulaştı, ancak son zamanlarda 1.200 dolar civarında dolaştı.

Emtia borsalarında altın ticareti gördüğünüz fiyat (“spot fiyat” olarak adlandırılır) ödeyeceğiniz fiyat değildir. Bireysel yatırımcılar, toptan satış piyasasından satın almak yerine genellikle bayilerden altın satın alırlar. Altın yatırımı nasıl yapılır

Altın sikkeler yaklaşık bir ons veya daha az ağırlığındadır. Altını nerede tutacaksın? Bazıları evlerinde kasa kullanmayı, bankalarda kasa kiralamayı veya bankaların yanı sıra bankacılık sistemi dışındaki şirketler tarafından sunulan değerli metal saklama hizmetlerini kullanmayı tercih edebilir.

Altın gibi fiziksel değerli metallere doğrudan yatırım yapmak zor ve maliyetli olabilir ve bu da portföyünüzü çeşitlendirmenizi zorlaştırabilir.

Fiziksel kıymetli metallerin aksine, yatırım fonları ve ETF’ler, yasal korumalar ve yatırımlar hakkında sürekli açıklama ile birlikte gelen kayıtlı menkul kıymetlerdir.

Altına yatırım yapmanın birkaç meşru yolu olsa da, altınla ilgili bir dizi yatırım dolandırıcılığı da vardır.

Bu dolandırıcılıklar, altın madenciliği şirketlerinin hisse senetleri ile ilgili şişirilmiş iddialara odaklanabilir ve hisse fiyatının doğrudan altın fiyatları ile bağlantılı olduğunu iddia edebilir. Ya da bir “finansman anlaşması” yoluyla çok az riskle çok para kazanabileceğinizi veya bir şirketin sizin için altınınızı depolayacağını iddia edebilirler.

Altın yatırımı nasıl yapılır Altın Yatırımının Avantajları ve Dezavantajları

Siz de burada makalemizi okuyorsanız, altın ticaretine başlamakla çok ilgilendiğiniz anlamına gelir. Göreceğiniz gibi, çevrimiçi ticaret yoluyla altına yatırım yapmanın birçok avantajı vardır.

Çevrimiçi ticaretle geleneksel yatırımın aksine, işlem çok daha basit ve daha pratiktir. Özellikle çok düşük maliyetler ve ihtiyacınız olan tek şeyin internet bağlantısı olan bir cihaz olması sayesinde herkes hammadde pazarına erişebilir.

Üstelik henüz yatırım yapmamış olan herkese, size de online altın ticareti yapabileceğinizi söylüyoruz. Bu, Popüler Yatırımcılar olarak adlandırılan profesyonel tüccarları takip etmenize ve kopyalamanıza olanak tanıyan bir Sosyal Ticaret platformu ile karakterize edilen  çevrimiçi brokerların varlığı sayesinde mümkündür.

Altın külçeler ve madeni paralar birçok yatırımcı için bir güvenlik hissi sunar, ancak her tür yatırım gibi potansiyel dezavantajlar da vardır.

Altın, yeni milenyumun başında bir trend yatırımı haline geldi ve belirgin dalgalanmalarla birlikte hem yukarı hem aşağı sayısız fiyat dalgalanmasına tanık oldu. Bu nedenle yıllar önce almayı düşünmeyen yatırımcılar artık fiziki altın alma fırsatını değerlendiriyor.

Avantajlar arasında altın para alıp satmanın kolaylığını ve satın aldığınız şeyin kalitesini test etme becerisini buluyoruz. Ayrıca, güvenli bir liman varlığı olarak uzmanlar, ileriye dönük fiyatlarda potansiyel bir artış beklemektedir. Bu yönlerine rağmen altın almamak için de geçerli sebepler var. Altın para satıcıları tarafından çok yüksek ücretler alınır.

Tasfiye anında, spread uygunsuz olabilir. Ayrıca satın aldığınız ve sakladığınız ve fiziksel altını güvence altına aldığınız madeni paraların nadirliğini ve eskisini doğrulamak da bir sorun ve pahalı bir iş olabilir.

Son olarak, takdir potansiyeli net değildir ve a priori tanımlanamaz. Herhangi bir yatırım yapmadan önce olduğu gibi, paranız için bir yönetim planı tanımlamanız ve ayrıntılı bilgi almanız gerekir.

Yine de altına yatırım yapmanın avantajları vardır. Her şeyden önce satın alma gücünüzü zaman içinde korumanıza olanak tanır. Ayrıca, performansı genellikle diğer varlıkların performansıyla ilgili olmadığından, yatırımların çeşitlendirilmesine de izin verir. Ve borsaların çökmesi durumunda, özellikle diğer varlıklar düştüğünde yükselme eğilimi nedeniyle, bir koruma biçimi oluşturacaktır. Daha önce de belirtildiği gibi, altın sonsuz şekilde yeniden üretilebilir bir varlık değildir. Bu özelliğinden dolayı kolay manevra kabiliyetine sahip değildir ve enflasyona neden olmaz, dolayısıyla temerrüt riskine tabi değildir. Altına yatırım yapmanın, temeli (yani metal) herhangi bir yerde satılabilecek menkul kıymetler satın almak anlamına gelir.

Altına Ne Zaman Yatırım Yapılmalıdır?

Birçoğumuz, altına yatırım yapmanın siyasi ve ekonomik belirsizlik dönemlerinde mükemmel bir savunma stratejisi olduğunu düşünüyor. Aslında tarih, çökmüş devletlerin, çökmüş imparatorlukların ve para biriminin ağır değer kaybının örnekleriyle doludur. Bu zamanlarda, altın tutan yatırımcılar servetlerini başarıyla koruyabildiler.

Altın, finansal piyasalardaki düşüşten korunmak için güvenli bir liman varlığı olarak görülüyor. Enflasyon nedeniyle değer kaybeden banknotların aksine altın zaman içinde değerini koruyabilir.

Ancak birikimlerinizi altına yatırmak bugün hala değerli mi? Ancak bu soruyu cevaplamadan önce altına nasıl yatırım yapılabileceğini anlamak gerekiyor.

2019’un başından bu yana altının değeri % 20’den fazla arttı. Ve metalin çıkarılmasında uzmanlaşmış şirketlerle ilgili hisseler olağanüstü kazançlar kaydetti: % 40’tan fazla diyebiliriz.  Sadece 2019’da değil altının fiyatı birkaç kez ons başına 1.500 doları aştı ve bazı uzmanların tahminlerine göre 2.000 doların üzerine çıkabilir.Altın yatırımı nasıl yapılır

Yatırımcılar ve finans sektörü uzmanları, geleneksel değerleme ölçütleri yerine genellikle Altın-Gümüş Oranı ve Altın / Dow Oranı gibi alternatif ölçütlere güvenirler.

Bununla birlikte, yatırımın değerlendirilmesi, her şeyden önce sektördeki bir uzmanın yürütebileceği çok sayıda faktörün (yatırımcı risk toleransı, araçların maliyetleri ve vergilendirilmesi vb.) Analizini gerektirir. Deneyim ve sonuçlar açısından ülkenin önde gelen bağımsız finansal danışmanlık firmalarından destek almanızı öneririz.

Özellikle Rusya ile ABD arasındaki anlaşmazlığa dönersek; Görünüşe göre Rusya altın satın almayı bırakmak istiyor ve bunun altın fiyatı üzerinde etkileri olabilir. Yatırımcılar tarafından özellikle takdir edilmektedir, çünkü çevrimiçi ticaret yoluyla altına yatırım yapmak mükemmel karlar sağlayabilir.

Elbette altına yatırım yapmanın en iyi yolu çevrimiçi ticarettir. Geçmişte, altın üzerine spekülasyon yapmak daha karmaşıktı ve hatta daha az karlıydı. Altın külçeleri veya madeni paraların satın alınması ve bu nedenle tedarik edilmesi çok önemliydi. Bu yatırımın amacı, altın fiyatının yükseldiği sırada külçelerin yeniden satışından en iyi şekilde yararlanmaya çalışmaktı.

Altın, düşük risk seviyesine sahip diğer varlıklara kıyasla her zaman güvenli bir yatırım olmuştur. Özellikle altın ile uzun vadeli yatırımlardan bahsediyoruz.

Neyse ki bugün artık altın üzerine spekülasyon yapmak için bankaya gitmenize gerek yok, bunu evinizin rahatlığında yapabilirsiniz. Sadece internet bağlantısı olan herhangi bir cihaza sahip olun, işte bu kadar kolay! Ticaret platformlarını dağıtan çevrimiçi brokerların varlığı sayesinde, altına yatırım yapmak için emtia piyasası gibi her türlü finansal piyasalara erişebilirsiniz.

Çevrimiçi ticaret yoluyla yatırım yapmaya karar verdiğiniz için, altının değerinin faiz oranları, ekonominin eğilimi, külçe ve madeni para cinsinden fiziksel altın talebi ve altın fiyatı gibi çeşitli faktörlerden etkilendiğini unutmamalısınız.

Altın Yatırımında Kazanmak İçin Öneriler                     

Altına nasıl yatırım yapılır? Finansal piyasalarda fiziki altın mı, külçe mi satın almalı yoksa altın emtiasına mı yatırım yapmalısınız?Altın fiyatını yeni zirvelere taşıyan yakın zamandaki olumlu performans göz önüne alındığında, birçoğu altına yatırım yapmanın değerli olup olmadığını anlamak için tüm yönleri araştırıyor.

Son yıllarda gelişmiş ekonomileri vuran ve tüccarları güvenli varlıklar aramaya iten finansal kriz, kuşkusuz altın yatırımı giderek artan bir faaliyet haline geldi.

Altına yatırım yapmak, birikimi olan ve meyve vermesi için güvenli ve karlı bir yol bulmak isteyenler arasında en popüler yatırım seçeneklerinden biridir. Altın fiyatı, zaman içinde tasarrufların değerini korumak ve etkilememek için enflasyona ve yükselen fiyatlara karşı en iyi yatırım olarak kabul edilir.

Altına yatırım yapmak için ETF’ler, ETF’ler, vadeli işlemler, opsiyonlar ve hisseler gibi finansal araçlar aracılığıyla veya doğrudan fiziksel altın satın alarak çeşitli olasılıklar vardır. Makale içinde birçok konuya değindik, bu bölümde sizler için özet niteliğinde özet sunuyoruz.

Güvenli koşullarda saklamak önemlidir ve bunun içinde bir yatırım yapmanız gerekir. Bunu göz ardı etmeden daha az riskli yatırım şekillerini tercih edin. 

Riskli dönemlerde paranızı yatırmanız için en güvenli liman altındır bunu hatırlayın. 

Gündem ekonomiyi belirliyor gibi değil mi? Gündemi ve fiyat hareketlerini günlük takip edin. 

Yatırım acele işi değildir, sabırlı olun.

Uzun vadede ciddi kazançlar sağlayabilen aracı yeterince tanıdıktan sonra  işlemlere başlayın.  

Altın yatırımı nasıl yapılır sorusuna cevap verdiğimiz bu makalenin sizlere fayda sağlamasını temenni ediyoruz. Ayrıca altın yatırımı için en önemli yollardan biri olan forex piyasasında doğru seçim için en iyi forex şirketleri sayfasını da ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*