Borsada Ödenmiş Sermaye Ne Demek? Şirketlerin Ödenmiş Sermayeleri

borsada ödenmiş sermaye nedir
borsada ödenmiş sermaye ne demek

Borsada Ödenmiş Sermaye

Borsada ödenmiş sermaye, adıyla tabir edilen ortaklık yapısındaki taahhüt yapılmış olan sermayenin nakdi olarak ödenen kısmını dile getirmektedir. Özellikle bu şekilde borsadaki ödenmiş sermaye rakamı yalnızca bir şekilde hesaplanmaktadır. Şirketin şuana kadar sahip olduğu hisse adediyle hisselerin nominal değerlerinin çarpılması sonucunda elde edilmektedir.

Hesaplamalar şu formülle yapılmaktadır. ( Hisse adedi x Hisse nominal değeri )

Borsada ödenmiş sermaye konusunu örneklendirelim. Örneğin bir şirketin 10 milyon hisse adedi olduğunu varsayalım. Bu durumda şirketin ödenmiş sermayesini nasıl hesaplanmalıdır ? Aslında oldukça kolay bir 4 işlem sonucunda sonuca ulaşılmaktadır. Kısaca şöyle, 10.000.000 x 1.000 = 10.000.000.000 rakamı elde edilmektedir.

Çarpılan 1.000 burada nominal değeri ortaya koymaktadır. Peki burada ne anladık ? Şirketler özel bir hisse sayısı belirtmediyse veya özel bir koşul yoksa ödenmiş sermayede hissenin 1 Türk lirasına karşılık geldiğini göstermektedir. Özellikle ödenmiş sermayelerin toplamı aynı zamanda hisse senedinin toplamına eşit olduğu bilinmektedir. Fakat ekonomi ve finans profesörleri toplam hisse senediyle, dolaşımda bulunan hisselerin karıştırılmamasının üstüne basmaktadır. Bunlar birbirinden farklıdır.

Özellikle borsadaki ödenmiş sermaye rakamları asla piyasanın güncel değerini göstermez. Çünkü şirket bir çok yere yatırım yapmış olabilmektedir. Bu nedenle bu hesaplama yapılırken, şirketin var olan tüm varlıklarının ve yatırımlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Değerin bunun çok üzerinde bir değere sahip olması mümkündür.

Ödenmiş Sermaye Neden Yapılır ?

Şirketler hisse satışı yaparken özellikle şirketin piyasa değerini satışlarda göstermek istiyorlar. Özellikle bu sebeple şirketler ödenmiş sermaye yöntemiyle bu değeri satışlara yansıtmaları mümkün olmaktadır. Sıklıkla şirketler bünyesinde kullanılan yöntemlerin başında ödenmiş sermayeler gelmektedir.

Yukarıda gösterilen formül neticesinde değer elde edilmektedir. Bu değerle şirketler ödenmiş sermaye konusunda net bir cevap alabilirler. Fakat hesaplama yapılırken bazı kriterlerin her zaman göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Peki neyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor ?

  • Yapılan tüm ekstra yatırımlar
  • Şuana kadar şirketin sahip olduğu tüm varlıkları
  • Tüm yatırımların toplam değeri

Bu üç ana başlıkta bu işlemler yapılırken incelenmesi gereken prosedürleri oluşturmaktadır. Bununla birlikte daha sağlıklı bir piyasa değeri ölçümü yapılmaktadır.

Sermaye Yedeklemesi Yapılmalı Mı ?

Borsadaki ödenmiş sermaye sonrası sermaye hareketleri iyi şekilde gözlemlenmelidir. Özellikle hareketler üzerinde bir hesaplama çeşidine sermaye yedeklemesi ismi verilmektedir. Şirketler hesaplama yöntemiyle, yapılan veya yapılması muhtemel olan tüm hisse satışlarını yedeklemesinin önünü açmaktadır. Sermaye yedeklemesi kesinlikle yapılması gereken bir işlem olarak tasvir edilmektedir. Yedekleme yapılması için kullanılması gereken hesaplar nelerdir ?

  • Senetler ve ihraç primlerinin yer aldığı hesaplar
  • Maddi ve duran varlıkların değerlendirme artışı hesapları
  • Tüm maliyetlerin artışının yazdığı fon hesabı
  • İştiraklerin yeniden değerlendirme artış hesabı
  • Özellikle iptal edilen hisse senedi kazançlarının hesaplanması
  • Diğer sermaye yedeklerinin bulunduğu hesaplar

Yedekleme yapılırken kullanılması gereken hesaplar gruplarını oluşturmaktadır. Hisse senetlerinin hareketlerinin yedeklenmesi daha iyi bir hisse kontrolü ve hisse atışları konusun iyi bir analiz niteliği oluşturmaktadır. İyi grafiklere sahip olunmasının birincil yöntemlerinden birinin sermaye yedeklemesi olduğu bilinmektedir.

Kar Yedekleri Hesaplaması Ve Özellikleri

Yapılan tüm işlemler şirketlerin elde ettiği karlar ve ileride ortaya çıkabilme ihtimali olan tüm risklere karşı savunma zemini oluşturmaktadır. Özellikle işlemler yapılırken kar yedekleri işlemi kullanılmaktadır. Kar yedekleri hesabı yapılırken hangi hesaplar kullanılıyor ?

  • Özel fon hesaplaması
  • Statü Yedekleri Hesaplaması
  • Olağanüstü yedekler hesaplaması
  • Yasal yedekler hesaplaması
  • Diğer kar yedekleri hesaplaması

Hesap gruplarıyla birlikte kar yedekleri hesabının yapıldığı bilinmektedir. Özellikle belirtilen 540, 541, 542, 548 ve 549 numaralı hesap gruplarının kullanılması gerekmektedir.

Borsada yatırımcıların bilmesi gereken bir çok terim vardır. Bunlardan bir tanesi de karanlık oda kavramıdır. Dilerseniz borsada karanlık oda başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*