İngilizce “pattern” kelimesinden gelen formasyonlar, çeşitli desen veya kalıp şekilleriyle piyasada oluşan fiyat dalgalanmaları hakkında bilgi verir. Bu şekillerden biri olarak elmas formasyonu oluşum sürecinde iki aşama vardır. İlk olarak bir genişleme modeli oluşur, burada fiyat aralıkları en dip ve en tepe noktasına ulaşır. Ardından bu genişleme yavaş yavaş daralmaya başlar. Sonuç olarak fiyatlardaki dalgalanmalar, aşağı ve yukarı doğru genişleyen bir üçgen şeklinde gözükür. “Baklava dilimi formasyonu” olarak da bilinen elmas formasyonu, yatırımcıların en çok kullandığı grafiklerden birisidir.
Elmas Formasyonu Nedir?
Genellikle bir aydan uzun bir sürede oluşan elmas formasyonu, doğru şekilde kullanıldığı zaman yüksek kar elde edebilmeyi sağlar. Elmas genişliği, yan yana eklenmiş birbirlerine ters iki üçgenin uç noktaları gibidir. Yukarı bakan üçgenin uç noktası fiyatların çıktığı en yüksek seviyeyi belirtirken, aşağı bakan üçgenin uç noktası dip seviyesini göstermektedir. Bu iki seviyenin farkının alınmasıyla fiyatlarda yaşanılabilecek değişiklikler önceden tahmin edilebilir. Bu sayede elmas formasyonu, ileri dönemlerde oluşacak fiyat dalgalanmaları hakkında girişimciye yol gösterir.
Yaşanılabilecek en uç noktalarını gösteren bu formasyon sayesinde fiyatları gidebileceği son noktalar tespit edilebilir. Ancak elmas formasyonunun doğru kullanılabilmesi için, genişlemenin ardından yaşanan daralmanın yükselmeye oranla daha yavaş gerçekleşmesi gerekmektedir.
Elmas Formasyonu Nasıl Kullanılır?
Elmas formasyonunu en karlı şekilde kullanabilmek için, trendlerde oluşan kararsızlık sürecinin bitmesi beklenmelidir. Genellikle dip noktaya ulaşıldıktan sonra yükselişin başlayacağını bildiren elmas formasyonunda önemli nokta, kararsızlık döneminde yanlış hamle yapmamaktır. Trendlerde oluşan bu kararsızlık, modelin bir dönüş formasyonu olarak çalıştığını göstermektedir. Buradaki en büyük sorun 2. Dip noktasının 1. Dip noktasından daha alt seviyede olmasıdır. Elmas formasyonunda en alt ve en üst noktalara çizilen trend çizgileri kırılarak genişleme devam eder ve hacim artar.
Elmas formasyonunda 2. Dip noktasından sonra çıkılacak 3. Tepe noktasının 2. Tepenin seviyesinden daha az olması daralma dönemine girildiğinin göstergesidir. Burada formasyonun destek noktasındaki hacmi azalırken, direnç noktasına doğru tam tersi şekilde hacim genişlemesi yatırımcılar için “al” sinyalini oluşturur. Bu noktadan sonra daha fazla dip ve tepe fiyatı oluşmadan yavaş yavaş simetrik üçgen şekli formasyonuna geçilir. Elmas formasyonunun 2. Aşaması olan daralma döneminde oluşan bu simetrik üçgen figüründe; tepeler ve dipler azalarak sıkışma oluşur, işlem hacmi azalır. Ancak nadir de olsa burada bir devam formasyonu yaşanarak tekrar genişleme oluşabilir.
Satış işlemleri için formasyonun tamamlanmasının ardından kırılma yönüne doğru oluşacak trende göre hareket etmek en mantıklısı olacaktır. Bu noktada belirlenecek hedef (kar oranı), en fazla elmas genişliği kadar olmalıdır. Yatırımcı, daha önce görülen dip ve tepe noktalarını kendisine destek ve direnç noktası olarak belirlemelidir. Hedef yönünde ilerlenecek kırılma noktası, mutlaka yüksek hacimle oluşmalıdır.
Elmas formasyonları forex ve hisse senedi piyasalarının yanı sıra kripto para piyasalarında da kullanılmaktadır. Önemli bir teknik analiz kavramı olan elmas formasyonu yatırımcıların dikkate alması gereken formasyonlar arasında yer almaktadır.
Bir yanıt bırakın