EMA Nedir, Teknik Analiz Yaparken EMA Nasıl Kullanılır?

ema nedir nasıl kullanılır
ema nedir nasıl kullanılır

Teknik analizin en temel taşlarından biri olan ema , fiyat hareketlerinin ortalamasının alınmasıyla meydana gelir. Olası fiyat hareketlerinin ne yönde seyir edeceğini tahmin etmeye çalışan yatırımcılar için vazgeçilmez bir göstergedir. Hareketli ortalamalar, basit bir çizgiden ibaretmiş gibi görünse de onu oluşturan veriler sayesinde birçok konuda aydınlatıcı görev görür. EMA yani hareketli ortalamaların hesaplanış biçimini öğrenerek mantığını kavramak, onlardan maksimum düzeyde fayda sağlamak anlamına gelir. EMA, yanlızca fiyatın gidişatını değil ayrıca yatırımcı psikolojisini , destek- dirençleri ve trend dönüşümlerini de gösteren bir rehber niteliğindedir.

EMA nasıl kullanılır?

EMA, belirli bir zaman dilimi içinde değişkenlik gösteren fiyatların ortalaması alınarak hesaplanır. Birkaç farklı çeşidi bulunan ema nın en çok kullanılanları basit hareketli ortalama, ağırlıklı hareketli ortalama ve üstel hareketli ortalamadır. Bu 3 ema arasında ufak hesaplama değişkenliği mevcuttur. Ancak genel olarak mantığı aynıdır. Teknik analizde en çok tercih edilen 9 , 13, 21, 50, 100 ,200 lük periyotlardır. Bu rakamlar özeldir ve istenilen zaman diliminde kullanılabilir. Örneğin bir day trader veya scalper kısa vadeli işlem yapacağı için 9-13 periyotluk bir kesişimi 30 dakikalık bir grafik üzerinde takip ederken, uzun vadeli bir yatırımcı ise 50-200 periyotluk çok önemli bir kesişimi günlük grafikler üzerinde izleyebilir. Zaman dilimi ne kadar uzunsa emalar o kadar güçlü demektir.

Kısa vadede çok volatil hareketler yaşandığı için hatalı sinyal verme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca işlem yapılacak enstrümanın hangi periyottaki ema ya daha iyi tepki verdiğini alım satım yapmadan önce belirlemek gerekir çünkü her yatırım varlığının hareket hızı farklıdır. Örneğin döviz pariteleri yavaş hareket ederken bitcoin grafiği oldukça hızlıdır. Bu sebeple ema tüm grafiklerde kullanılsa da uyumlu olanı seçmek mühimdir. Buna istinaden 20 periyot ve altı emalar kısa vade için kullanılırken , 21- 60 arası emalar orta vade , 60 üstü periyotlar ise uzun vade için tercih edilebilir.

EMA çeşitleri nelerdir? Nasıl hesaplanır?

Emaların hiçbiri diğerinden üstün değildir. Sadece ihtiyacınız olanı seçmek için özelliklerini bilmeniz faydanıza olacaktır. Piyasada en çok kullanılan basit hareketli ortalamadır. Basit hareketli ortalama fiyatlarin genel eğilim yönünü belirtir. Tercih edilen dönem değerlerinin toplamının dönem sayısına bölünerek hesaplanmasıyla bulunur. Ağırlıklı ortalamada ise daha yeni veriler baz alınır. Bu ema nın hesaplanmasında önemli görülen verilerin bulunduğu noktalar çarpanla çarpılır. Ağırlıklı ortalamaların toplamı , toplam ağırlık ile bölünerek hesaplama gerçekleşir.

Örnekle anlatmak gerekirse işlem yaptığınız ürünün son 5 günlük mum kapanış fiyatı sırası ile 50, 55 ,65, 80 ve 100 olsun. Bunların ağırlık çarpanı da sırasıyla 1-2-3-4-5 olsun. Farketmiş olacağınız gibi çarpanlar giderek sona doğru arttığı için en güncel fiyatlar ortalamayı belirlemede en önemli rol oynayacaktır. Ağırlık çarpanları ile kapanış fiyatları çarpılır yani 50×1, 55×2 , 65×3 , 80×4 ve 100×5. Böylelikle hesaplamada ki en büyük ağırlık son kısımda olacaktır. Bu fiyatlar çarpıldıktan sonra çıkan sonuçlar toplanır ve ağırlık çarpanları olan 1-2-3-4-5 in de kendi içlerinde toplanmasıyla elde edilen iki sonuç bölünerek ağırlıklı ema bulunmuş olur. Aynı şekilde üstel hareketli ortalama da bu mantıkla çalışır ve güncel fiyat verilerini önde tutar. Ağırlıklıdan tek farkı eski veri noktalarını da hesaplama içine almasıdır. Bu sayede piyasaya yeni katılan yatırımcının nabzı da ölçülmüş olur. Ayrıca ema indikatörleri sayesinde tüm bu verilere saniyeler içinde otomatik hesaplanmış haliyle ulaşmak mümkündür. Çok kullanılan indikatörler arasında yer alan EMA ile analiz yapabilmek yatırımcılar için önemli bir artı olacaktır.

Golden Cross ve Death Cross nedir?

Emaların verdiği en önemli sinyallerin başında 50 ve 200 periyotluk ortalamaların kesişim noktalarıdır. Bu noktalar trend dönüşünü temsil eder. Eğer 50 periyotluk ortalama çizgisi 200 lüğü yukarı doğru kesip bu çizgi üzerinde mum kapanışı yapıyorsa , özellikle 4 saatlik, günlük veya haftalık grafik içinde bu durum yaşanıyorsa çok güçlü al sinyali ve yükseliş trendinin startı anlamına gelir. Buna Golden cross yani altın kesişme denir. Aynı şekilde 50 periyotluk ortalama çizgisi 200 lüğü aşağı yönlü keserse buna da death cross denir ve çok güçlü bir sat uyarısı vermektedir. Bu tarz fırsatları kaçırmamak için emaların önemli periyottaki kesişimleri mutlaka takip edilmelidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*