Arnavutluk Para Birimi, Arnavutluk Leki İle İlgili Önemli Bilgiler

arnavutluk para birimi
arnavutluk para birimi, arnavutluk leki, arnavutluk ekonomisi

Güneydoğu Avrupa’da Akdeniz’e kıyısı bulunan bir ülke olan Arnavutluk, köklü bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen Avrupa Birliğine üye olmayan bir ülkedir. Daha önce Avrupa Birliği üyelik başvurusu gerçekleştirilmesine rağmen Avrupa birliği ile müzakereler sürdürülmektedir. Ülkenin resmi adı Arnavutluk Cumhuriyeti olmasına rağmen dünya genelinde Arnavutluk olarak tanınmaktadır.

Arnavutluk para birimi olarak ülkede Arnavutluk leki adı verilen para birimi kullanılmaktadır. Ülke Avrupa Birliği üyesi olmadığı için Euro bölgesine dahil bir ülke olarak Euro kullanımı gerçekleştirmemektedir. 1926 yılından bu yana kullanılmakta olan Arnavut leki, İngilizce Albanian Lek şeklinde tabir edilmektedir. Yerel dilde ise bu para birimi Leku Shqiptar şeklinde adlandırılmaktadır.

Arnavutluk Ekonomisi

Geçmişinde sosyalist planlı bir ekonomi yer almasına rağmen daha sonrasında serbest piyasa kapitalizmi ekonomik sistemine geçiş gerçekleştiren Arnavutluk, bu konuda gayet başarılı bir sonuç elde etmiştir. Arnavutluk Cumhuriyeti, geleneksel yapısı ile birlikte bir tarım ülkesi olmasına rağmen sadece tarım ve ekonomik kazanım elde etmektedir. Ancak tarım ülkenin en önemli gelir kaynaklarından birini oluşturmaktadır.

[irp posts=”630″ name=”Dolar Banknotları, En Büyük Dolar Banknotları”]

Avrupa genelinde yaşanan büyük ekonomik kriz sonrasında bu ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerden birisi olan Arnavutluk’ta yoksulluk oranı çok yüksek noktalara ulaşmıştır. Bu süreç sonrasında dahi tarım halen geleneksel noktalar ile sürdürülmekte ve verimsizlik yüksek noktada bulunduğu için de ekonomik sıkıntıların başında da tarımın sıkıntıları yer almaktadır.

Arnavutluk ekonomisi GSYİH konusunda incelendiğinde, 2018 yılı itibariyle 13 milyar dolar gibi bir değer göstermektedir. Bu noktada kişi başına düşen milli gelir 4520 dolar olmak ile birlikte büyüme oranı %3,7 olarak görülmektedir. Enflasyon oranı %2 ve işsizlik oranı %14 gibi rakamlar oluşturmaktadır. 960.9 milyon dolar gibi bir ihracata sahip olan Arnavutluk, ithalat konusunda da 4.084 milyar dolar gibi bir rakam oluşturmaktadır. Ülkede temel olarak ihraç edilen ürünler arasında tekstil, ayakkabı, inşaat malzemeleri, metal, maden, ham petrol, sebze, meyve ve tütün gibi ürünler bulunmaktadır. İthal edilen ürünler arasında ise makine ve ekipmanlar ile gıda, tekstil ve kimyasallar bulunmaktadır.

Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkiler incelendiğinde, ülkedeki Türk yatırımlarının toplam tutarı 1,5 milyar Euro değerindedir. 2018 Mayıs ayında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması sayesinde Arnavutluk’ta ülkemiz menşeli sanayi malları için gümrük vergisi oranı sıfır olarak belirlenmiştir. Ülkede 300 Türk şirketi faaliyet göstermekle birlikte her yıl yaklaşık 100 bin Arnavut turist ülkemizi ziyaret etmektedir.

Arnavutluk Resmi Para Birimi

Euro bölgesinde bulunmayan Arnavutluk’ta resmi para birimi olarak sadece Arnavut leki birimi kullanılmaktadır. Arnavutluk Merkez Bankası tarafından basılan bu para birimi, 1 TL karşılığında 19,77 Arnavut Leki sağlamaktadır ve 1 Euro karşılığında ise 125 Arnavutluk leki alınması mümkündür.

Alt birim olarak qindarke şeklinde adlandırılan bir para birimi bulunmakla birlikte 100 adet qindarke 1 adet Arnavutluk leki oluşturmaktadır. Para biriminin sembolü ALL olarak bilinmektedir ve uluslararası kod numarası 8’dir. 100, 200, 500, 1000, 2000 ve 5000 Arnavut leki banknotları yer almaktadır. Ayrıca 5, 10, 20, 50 ve 100 madeni para değerleri yer almaktadır.

[irp posts=”600″ name=”Azerbeycan’da Asgari Ücret 2019″]

Arnavutluk Asgari Ücret

Arnavutluk Devlet kararlarına bağlı olarak asgari ücret 200 Euro civarında bir rakam olarak belirlenmiştir. Bu rakam yaklaşık 25 bin Arnavut leki gibi bir miktar oluşturmaktadır. Ayrıca ülkede ortalama olarak maaşlar 300 Euro yani 37 bin 500 Arnavutluk leki gibi bir rakam oluşturmaktadır. Bu rakamlar ile birlikte ülkede asgari ücret rakamları ile geçinmeye çalışılması durumunda yaklaşık olarak Türkiye gibi bir durum ortaya çıkmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*