KOBİ Nedir?
125 milyon Türk Lirası altında bilançoya sahip olan ve 250 kişiden daha az personeli bulunan işletmelerin tümünü KOBİ ismi verilir. Rakamlardan da anlayacağınız üzere küçük ve orta büyüklüğe sahip işletmeler için KOBİ denilmektedir. Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’ler Türkiye’de ki işletmelerin büyük bir çoğunluğunu oluşturur ve ekonomimizin büyümesine olanak sağlar. Ayrıca istihdam açısından da ülkeye katkıları tartışılmazdır. KOBİ’nin tanımını yaptığımıza göre, Kobi kredisi nasıl alınır? konusunu inceleyebiliriz.
KOBİ Kredisi Nasıl Alınır?
KOBİ’lerin yukarıda ne kadar önemli olduğunu ve ülkenin gelişiminde büyük katkıları olduğunu belirttik. Ülkemiz için fidan görevi gören KOBİ’lerin su ihtiyacını da KOSGEB ve bankalar karşılar. Finansman anlamında bankaların ve KOSGEB’in destekleri sayesinde birçok kişi işletme faaliyetlerine devam edebilmektedir. Kobi kredisi kapsamında kredi veren bankalardan kredi çekebilmek için işletmenin minimum 6 aydır faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir. Kredi başvurusunda bulunurken işletmelerden son 2 yıla ait mali tablo istenir ve bununla birlikte ticaret sicil kaydı da kredi başvurusunda önemli bir etkendir. Bankalar kredi başvurusunda bulunan KOBİ’lere, KOBİ kredisi vermeden önce kredi notu, kredi sicili gibi farklı etkenleri göz önünde bulundurur.
KOSGEB son yıllarda ekonomi alanında KOBİ’lere verdiği destek ile sık sık gündeme gelmektedir. Devlet destekleri KOBİ kredisi almak isteyenlerin başvurduğu yer olan KOSGEB, birçok işletmenin açılması için kredi vermekle kalmayıp, birçok önemli işletmenin de büyümesinde büyük pay elde etmiştir. KOSGEB kredisi başvurusunda bulunmak için ilgili kurumun web sitesi olan https://www.kosgeb.gov.tr/ adresine giriş sağlamalı ve buradan kredi başvuru formunu doldurarak başvurusunu tamamlamalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz durum hali hazırda işletmesi olanlar için geçerli bir durumdur. Eğer yeni bir iş kuracak ve KOSGEB hibe yada girişimci kredisinden faydalanmak istiyorsanız öncelikle, 70 saatlik ücretsiz verilen eğitimi tamamlamalısınız. Eğitim sonunda verilen sertifika ile de söz konusu krediler için başvuruda bulunulabilir. Kredi başvurusu öncesinde girişimcilerin iş planlarını en detaylı şekilde hazırlamaları gerekmektedir. KOSGEB yetkilileri yönetmeliğe bağlı kalarak kredi başvurularını kabul veya reddetmektedir. Kredi başvurusu reddeden girişimcilerin aynı motivasyon ile eksiklerini tamamlayarak başvurularını tekrar yapabileceğini de belirtelim.
Bir yanıt bırakın