Günümüzde çalışanların iş arkadaşlarıyla zaman zaman problemler yaşanması doğaldır. Ancak iş arkadaşları bu durumu mobbinge dönüştürebilirler. Bu durumda çalışan kişi için işyeri ciddi anlamda sıkıntılı olmaya başlayabilir. Tabi son dönemde geçen yasalarla beraber bu durumun cezalarının olduğunu da vurgulamak gerekir. Yani size mobbing yapıldığını belgelemeniz kendinizi savunabilmek açısından oldukça önemlidir.
İşyerlerinde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan, aslında zorbalık olarak da tanımlanabilecek mobbing kişiyi taciz etmek, ona kabadayılık uygulamak veya onu rahatsız etmek için bir grup oluşturan kişileri ifade eder. Bir çalışma alanında bir grup çalışan bir araya gelerek, başka bir çalışanın üzerinde düşmanca tavırlarda bulunduğunda ve bu çalışanın güven ya da hassasiyetini zorlaştırdıklarında mobbing oluşur.
Mobbing, gizliden veya açık bir şekilde gerçekleştirilebilir ve bu konu ile uğraşan kişiler meslektaşlar, personelin üstü veya astları olabilir. Uygulamalarda genellikle çok yaratıcı ve etkin şekilde çalışan kişiler, iş yerine katkı sağlayan kişiler, diğer personellere göre ön plana çıkan kişiler ve kendine güveni çok yüksek olan kişiler hedef alınır. Bilhassa sosyal hizmet, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde çok sık karşılaşılan bir durumdur.
Mobbing Neden Yapılır?
Mobbing genellikle işyerinde verimli olarak çalışan ve bu çalışmasıyla patronlarından övgü alan kişiler üzerinde yıldırma amacıyla uygulanır. Yani iş arkadaşları, kıskandıkları ve kendilerinden daha fazla ön plana çıkan bir personeli zedelemek için mobbing uygulayabilir. Farklı bir durum olarak kendilerinden memnun olmadıkları ve çalışmasından dolayı sıkıntı duydukları üstlerine karşı olarak alt kademede çalışan kişiler bir araya gelebilir ve mobbing uygulaması yapabilir.
Bazen herhangi bir sorun olmadan da mobbing uygulamasına maruz kalınabilir. İş yerinde herhangi bir sebepden beğenilmeyen kişi olabilirsiniz. Bu durumda sizi göndermek için mobbing uygulaması yapılabilir. Ya da iş yeri sahibinin talebi üzerine tazminat almadan işten çıkarılmanız için mobbinge maruz kalabilirsiniz. Bu tür durumlarda mobbingle başa çıkmak çok önemlidir. Mobbinge karşı neler yapılabilir ? Tarafımıza mobbing yapıldığı nasıl ispatlanır ? Bu soruların cevapları mobbinge maruz kalanlar için son derece önem arzetmektedir.
Mobbing İle Nasıl Başa Çıkılır?
Çalışan hakkında söylentiler yaymak, küskünlükler oluşturma, onu gözden düşürmeye çalışmak, işten ayrılması için baskı uygulama, motivasyonunu kırmak, tehdit uygulamak, uygunsuz şakalar, işlerin sabote edilmesi gibi birçok türü bulunan mobbing ile başa çıkmak için sabır çok önemlidir.
Eğer duygusal taciz durumu ile karşılaşırsanız, bu durumu ve karşınızdaki kişinin yaklaşımını not almalısınız. Sorumluluğunuzda bulunmayan ya da size yakışmayan bir iş verildiğinde de bunu yazılı olarak kaydetmeli, size verilen işin nasıl istendiğini ve yapmaya zorlandığınızı ayrıntıları ile not etmesiniz. Yazılı belgeler, ilerleyen zamanlarda itiraz etmek istediğiniz ve psikolojik baskı altında bulunduğunuz dönemleri ispat etmek için size imkan oluşturacaktır.
Baskı durumlarında yaşadıklarınızı mutlaka yetkililere bildirmeniz ve sizin üstünüzdeki kademede bulunan kişiler bu sıkıntıları oluşturuyorsa da gereken mercilere ulaşarak, destek talebinde bulunmanız gerekecektir.
Bir yanıt bırakın