Emlak Balonu Nedir? Emlak Balonu Neden Olur? Nasıl Önlenir?

emlak balonu nedir
emlak balonu nedir, emlak balonu nasıl önlenir?

Emlak balonu nedir ? Artan talep aynı zamanda yükselen spekülasyonlar ve buna oranla istikrarlı harcamaların artmasıyla konut fiyatlarının normalden fazla artışını anlatmaktadır. Emlak balonu öncelikle artan bir talebin ağırlıklı olarak sürmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bazı spekülasyon yapan kişilerin pazara olmasından fazla para dağıtmasıyla talepte bir patlama yaşanmasına sebep olurlar.

Emlak Balonu Nedir ?

Fakat ilerleyen aşamada arzın yüksek olmasıyla talebin azaldığı görülmektedir. Yada buna oranla talepler durgunlaşmaya eğilim gösterirler. İşte tam bu esnada kesin bir düşüş yaşama kaçınılmaz olacaktır. Buda özellikle emlak balonu ismi verilen durumun patlamasına imkan tanıyor.

Emlak balonu genellikle kısmi bir süre içerisinde bitebilir. Fakat durumun sürmesi beklenen zaman diliminden daha fazla sürdüğü de görülmüştür. Balon taleplere bakıldığında spekülasyonların artması, yüksek yatırımların gerçekleşmesi ve aşırı likidite gibi konularla yönetilmektedir. Buda konut fiyatları arasında bir değişim sağlayacağından sürdürülme olasılığını düşürmektedir.

Emlak balonu nedir ? Sorusuna Uluslararası para fonuna ( IMF) göre emlak balonu olayının çeşitli öz kaynak balonlarına kıyasla daha az görülüyor olsa da daha fazla zaman dilimine hakim olabilmektedir. Emlak balonları olduğunda ülke içerisinde emlak fiyatlarında bir krize sebep olacaktır. Balon ayın zamanda tüm bölgeleri sararken, ekonomi açısından da zararlı sonuçlar doğuracaktır.

Çünkü ekonomik anlamda emlak yatırımı yapan veya ödeme yapan kişiler ipotek altında olan varlıklarını kaybetmemesi için ödeme yollarında zorluk çekerler. Buna oranla birikimlerini bu aşamada kullanma durumuna eğilimli olurlar. Hatta genel bir araştırmaya göre emlak balonları insanların yaptığı birinkilerin kaybedilmesine imkan tanımaktadır.

Emlak Balonu Neden Olur ?

Emlak balonunun neden olduğuna bakıldığında özellikle düşük faiz oranları ve buna oranla kredi piyasasındaki devamlı artan bir talep görülmektedir. Hatta borçlular bu dönem içerisinde kredi konusunda daha talep kâr olma eğilimi gösterirler. Çünkü faiz oranları yükselirken ve kredi imkanının sıkılaştırma gösterdiği dönemde talebin azalmasına ve emlak balonunun patlamasına sebep olmaktadır.

Emlak balonunun patlamasının sebebi fiyat artışının kontrol edilebilir olmaktan uzaklaşmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü yine burada arz ve talep oranları yönetilmesi zor bir duruma girecektir. Fakat emlak balonunun patlamasına sebep olan farklı faktörler de bulunmaktadır.

  • İnsanların kredilere erişmesinde yaşanan zorluklar
  • Devamlı faizlerin yükselme göstermesi
  • Ekonomik resesyon olayının yaşanması
  • Uzun süre spekülatör eylem yapanların bir aşamadan sonra yatırımı bırakması

Yukarıdaki maddeli anlatımda geçen olayların yaşanmasıyla emlak balonu patlayacaktır. Buda spekülatif eylemlerden bir haber olan insanların yatırımlarını ve ödemelerini zor bir duruma sokacaktır. Türkiye’de ve Dünya ülkelerinin bir çoğunda bu tarz emlak balonları bazı ekonomik gelişmelere göre yaşanmaktadır.

Sıklıkla belirli sürelerde devam etse de yıllarca sürmeden önü kapanmaktadır. Fakat Dünya’da emlak balonunun yıllarca sürdüğü önemli Avrupa ülkeleri bile vardır. Buradan asıl kazancı alanların spekülatör eylemleri sürdürenler olarak görülmektedir. Pandemi döneminde insanların maskelere erişememesi sayesinde pazardaki maske fiyatlarının yükselmesi buna örnek gösterilebilir.

Emlak Balonu Nasıl Önlenir ?

Emlak balonu yaşayan ülkenin öncelikle yapılan planlı üretim ve fiyatlamanın devlet tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Çünkü planlı konutlara yönelik üretimin doğru şekilde belirlenmesiyle arzın doğru ölçüsü görülecektir. İhtiyaçtan fazla olan konut üretiminin engellemesinde bunun önemli olduğu görülmektedir.

Ülkenin artan fiyatların üzerinde bir etki sağlama amacıyla dengede tutma girişimi emlak balonunun daha da şişirilmesinin önüne geçmektedir. Özellikle bu aksiyonlar emlak balonu olabilme ihtimali düşünüldüğü an devlet tarafından kontrole alınmalıdır. Aksi taktirde yükselen arz ve talep dengesi ve kredilerin düşme oranlarıyla balon olması beklenenden daha farklı boyutlara varabilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*