24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimler sonrasında 2019 yılı itibariyle milletvekilleri maaşlarında da değişimler yaşandı. Anayasa’nın 76. maddesine uygun bir şekilde 25 yaşını doldurmuş, herhangi bir yüz kızartıcı suç işlememiş, en az ilkokuldan mezuniyet sağlamış her Türk vatandaşı milletvekili olabilmektedir.
Türkiye’de milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 600 kişi ile ülkeye hizmet vermektedir. Nüfus oranına göre belirlenen bu milletvekili sayısı ile beraber birçok vatandaş yüksek maaşlar nedeniyle de milletvekili olmayı planlamaktadır. 2019 yılı itibariyle çalışmakta olan bir milletvekili 20.646 TL maaş alırken, emekli milletvekilleri ise 14.715 TL maaş almaktadır.
Milletvekilleri Ne Kadar Maaş Alıyor?
2019 yılı için belirlenen rakamlar her yıl oluşan zamlarla bu noktaya kadar ulaşmıştır. Genellikle Türkiye’de emeklilere ve memurlara cüzi miktarlarda zam yapılıyor olmasına rağmen milletvekillerinin maaşları konusunda çok daha yüksek rakamlar ile zam yapıldığı görülmektedir. 2018 yılı içerisinde milletvekilleri %10 üzerinde maaş zammı almışlardır. Bu maaş zammının alınması için mecliste yapılan oturumda tüm milletvekilleri parti fark etmeksizin oybirliği oluşturmuş ve maaşlarına zam gerçekleştirmişlerdir.
İzlenen rakamlara bakıldığında 2015 yılında 13.700, 2016 yılında 15.000, 2017 yılında 16.811 ve 2019 yılında 20.646 TL maaş alındığı görülürken, emekli milletvekili maaşlarında da benzer şekilde artış yaşanmıştır. Kurallara bağlı olarak her milletvekili hizmet yılı veya yaş koşullarını sağladığını da iki yıl milletvekilliği görevi gerçekleştirirse emekli olmaktadır. Dünyanın gelişmiş ekonomilerinde İsveç, Norveç ve Hollanda gibi ülkelerde milletvekili maaşları kişi başına düşen milli gelirin 10’da 1’i oranına denk gelmektedir. Türkiye’de ise bu oran kişi başına düşen milli gelirin yarısına denk gelmektedir.
Milletvekili Olmanın Maaş Dışında Avantajları
Milletvekili olunduğunda alınan yüksek maaş ile birlikte sağlanan özlük hakları ve diğer ek vatandaşlık hakları da değişim göstermektedir. Alınan maaş yanında milletvekilleri için tanınan haklar arasında vefat eden milletvekillerinin yakınları 12 ay boyunca yardım almaktadır. Bu yardım yaklaşık 200 bin TL üzerinde görülmektedir.
Milletvekilleri yurtiçi ve yurtdışında görev yaptıklarında maaşlarının dışında yolluk ve yevmiye ücretleri de alırlar. Her milletvekili görevde olduğu süre boyunca kırmızı pasaport kullanma hakkına sahiptir. Milletvekilleri kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı sosyal tesisler ve veya devlet konukevlerinde ücret ödemeden konaklayabilirler.
Bir yanıt bırakın